Her hastalığın ve rahatsızlığın ilgili olduğu bir bilim dalı bulunmaktadır. Çene eklemi rahatsızlıklarının yani temporomandibular eklem sorunlarının teşhisi ve tedavisi için de muhakkak ilgi hekime danışılmalı ve çene eklemi tedavisi kapsamında sürece başlanmalıdır.
Çene eklemi bozuklukları genel olarak üst ile alt çeneyi birbirine bağlayan kasların ve de eklemlerin olması gibi çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Bu rahatsızlıkta en sık karşılaşılan belirti; kişilerin çiğneme hareketlerinde yaşadıkları kas ağrısı ve çıkan kıtırtı sesidir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı ve Belirtileri
Çene eklemi tedavisi planlamasının yapılabilmesi için öncelikle rahatsızlığın ne olduğu, rahatsızlığına neden olan etkenin ne olduğu ortaya konmalıdır. Fakat tüm bunlar için ilk olarak rahatsızlık duyan kişilerin, bir ortodontiste muayene olması gerekmektedir.
Çene eklemi rahatsızlıkları, genellikle hastalar tarafından hissedilebilen rahatsızlıklardır ve genel olarak çene eklemi sorunlarının belirtileri şunlardır:
Gece uyurken diş sıkma
Gece uykusunda diş gıcırdatma
Çiğneme esnasında kaslarda ve eklemlerde hissedilen kas ağrısı
Çeneden ses gelmesi
Çenede kayma yaşanması
Ağzın tam olarak açılamaması
Yemek yerken rahatsızlık duyulması
Konuşma esnasında ağrı hissedilmesi
Tüm bu nedenler, çene ekleminde bir sorunun bulunduğuna işaret etmektedir. Bu sebeple, bu belirtilerin görülmesi durumunda ortodonti uzmanına muayeneye gidilmelidir.
Çene Eklemi Sorunlarına Neden Olan Etmenler
Çene eklemi rahatsızlıkları, doğuştan kaynaklanabileceği gibi sonradan da meydana gelebilmektedir. Çene eklemi sorunlarına yol açabilen etmenler kısaca şunlardır:
Dişlerin sürekli olarak sıkılması
Eksik dişler
Ortodontik problemler
Dişlerin gıcırdatılması
Yaşanan üzüntü ve stres durumları
Çeşitli diş hastalıkları
Tek yönlü olarak çiğneme faaliyeti
Travmaya bağlı olarak gelişen çeşitli yaralanmalar
Uzun süre başın önde olduğu pozisyonlar ve duruşta bozukluk
Tırnak yeme ya da sert cisimleri diş ile ısırma
Genetik geçiş
Romatizmal hastalıklar
Enfeksiyon ve tümör oluşumu
Tüm bu nedenler, kişilerin çene eklemlerinin rahatsızlanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple, yukarıda sayılmış olan her şeye dikkat edilmelidir ve yapılması zararlı olan şeyler kesinlikle yapılmamalıdır.
Çene Eklemi Tedavisinde Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Çene eklemi tedavisi kapsamında kişilere uygulanan tedaviler sorunun kaynağına göre çeşitlilik göstermektedir. Çünkü her rahatsızlığın çeşidi ve boyutu birbirinden farklıdır ve bununla birlikte her bir hastanın taşıdığı özellikler farklılıklar göstermektedir.
Çene eklemi tedavilerinde öncelikli olarak tercih edilen; cerrahi operasyon gerektirmeden gerçekleştirilen apareyler ve medikal tedavi uygulamalarıdır. Ayrıca hekim tarafından sunulan diyet alışkanlıkları ile ilgili öneriler, mevcut eklem tedavisine olumlu katkı sağlamaktadır.
Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilerin, rahatsızlıklarının kaynağı eğer diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi durumlar ise veya alt çenede bir tarafa doğru kayma ve ağrı mevcutsa genellikle öncelikle ağız ölçüsü alınır ve özel olarak bir eklem splinti yaptırılır. Splint; gece plağı anlamına gelmektedir ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler tarafından gece uyumadan önce ağızlarına takılır.
Çene eklemi tedavisi kapsamında başvurulan bir tedavi yöntemi de; kasların içerisine yapılan botoks (botox) enjeksiyondur. Bu yöntemin uygulanmasındaki amaç; aşırı fonksiyon gören çiğneme kaslarına bağlı olarak gelişen eklem rahatsızlıklarında, botulinum toksini sayesinde kaslarda aşırı kasılmanın ortadan kaldırılarak rahatlamanın sağlanmasıdır.