Ortognatik Cerrahi (Çene Operasyonu)

Ortognatik Cerrahi (Çene Operasyonu)

Ortognatik Cerrahi (Çene Operasyonu)

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik cerrahi: Alt ve/veya üst çene kemiğinde var olan şekil ve konum bozukluklarının ve buna bağlı olarak dişlerin kapanış bozukluklarının giderilmesine yönelik gerçekleştirilen cerrahi tedaviyle beraber uygulanan bir ortodontik tedavidir.

Bu tedavi ortodonti uzmanları ve cerrahların birlikte yürüttüğü bir tedavidir, öncelikle dişler ortodontik tedavi ile olması gereken ideal pozisyon ve açılara getirilir. Ardından ortodontist tarafından belirlenen planlama doğrultusunda cerrahi müdahale ile çeneler yeniden konumlandırılır. Ortognatik cerrahi, dış görünümü iyileştirmeyle beraber dişlerin ve çenelerin birbiri ile kapanış uyumunu sağladığı için, kişinin daha rahat çiğneyebilmesine, konuşabilmesine yardımcı olur.

Ortognatik cerrahi yönteminde, operasyona engel herhangi bir sorun olmadıkça bu tedavinin uygulanması için bir üst yaş sınırı yoktur. 18 yaşını geçmiş kişilerde, alt çene, üst çene veya her ikisinin olması gerekenden önde-arkada-yukarıda-yanda olması gibi bozukluklara sahip kişilerin, dişlerinin ve çene kemiklerinin doğru, anatomik uygunluğu olacak hizaya alınması yöntemine Ortognatik Cerrahi yöntemi denir.

Ortognatik Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?

· Ortodontik tedavi yöntemiyle, tedavi edilemeyecek durumda olan çene asimetrisi ve çenelerin konum bozuklukları durumunda

· Ön bölge açık kapanış vakalarında

·Uzun yüz tipine sahip bireylerde

·Dişeti görünümünün fazla olduğu bireylerde

· Yemek yerken doğru bir şekilde çiğneme fonksiyonu yapılamıyorsa ve yiyecekleri ısırırken çenenin gereken işlevi görmemesi durumunda

· Çene kemiğinin doğru şeklini alabilmesi ve böylece daha estetik bir görüntü oluşturulabilmesi için

· Kişinin nefes almasını kolaylaştırmak ve uyku apnesi gibi sorunları tedavi etmek için

· Belirgin olmayan veya aşırı çıkık çene ucu olgularında

 

Ortognatik cerrahi müdahalelerinin gerektiği durumlar, belirgin olarak 13-14 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Fakat bu yaş aralığında ameliyat yapılmamakta, büyüme gelişimin tamamlanması beklenmektedir. Ameliyatın büyüme gelişim tamamlandıktan sonra yapılması tedavi sonucunun stabil kalması açısından oldukça önemlidir. Ortognatik cerrahi tedavisinde, ortodontik tedavi ile ön hazırlık tamamlanıp, olması gereken yaş aralığına gelindiğinde Ortognatik cerrahi işlemleri uygulanabilmektedir.

Ortognatik cerrahi müdahalesi için, tam teşekküllü ve steril bir ameliyathane ortamı gerekmektedir.

 

Ortognatik Cerrahi Teknikleri Nelerdir ve Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ortognatik cerrahi yöntemlerinde klasik olarak uygulanan,3 ameliyat bulunmaktadır. Bunlar;

· Üst çene bozuklukları için uygulanan Lefort ameliyatı

· Alt çene asimetrisi ve konum bozuklukları için uygulanan sagittal split ameliyatı

· Çene ucu bozukluklarında uygulanan genioplasti ameliyatıdır.

Bu ameliyatların hepsi, genel anestezi altında yapılan ve ortalama 1-3 saat süren ameliyatlardır. Ameliyat sonrasında hastanede 1-2 gün kalınması gerekli olan bir süreçtir ve iyileşme süreci genellikle 1-3 hafta arasında olmaktadır.

Üst çene ameliyatı, ağız içerisinden yapılan kesi ile uygulanır. Üst çene kemiği, kişinin ağız yapısına göre hazırlanmış olan ısırma plağına yerleştirilerek, ideal hizaya getirilir ve üst çene fikse edilir.

Alt çene ameliyatına, ağız içerisinde her iki tarafta, alt çene kemiği üzerine açılan bir kesi ile başlanır. Alt çene kemiğinde bulunun alt dudak ve alt dişlere duyusunu veren sinir bulunmaktadır. Bu sinire zarar gelmemesi için ameliyat esnasında büyük bir özenle korunması gerekir. Eğer korunan bu sinir herhangi bir zarar görürse ameliyat esnasında mikro cerrahi teknikle onarım sağlanır.

Kişiye özel hazırlanan alt çene için hazırlanmış ısırma plağı, dişlere yerleştirilir ideal hizalanma belirlendikten sonra çene kemiği fikse edilir.

Çene ucu ameliyatı, alt çenedeki kemik ve dudak arasından açılan bir kesi ile başlar. Alt çene ucu, diş köklerine zarar verilmeden kesilir. Çene ucu kemik segmenti ideal konuma getirilerek, kemik vida yardımı ile fikse edilir.

Ortognatik cerrahi tedavisi, kişiye hem estetik hem de çenelerin işlevselliği açısından büyük katkı sağlayan bir tedavi yöntemidir.









Nuray A.

Çözüm odaklı, kaliteli, hijyenik bir ortam. İmplant ve Ortodonti tedavisi yaptırdım ve memnun kaldım. Düşünmeden gidebileceğiniz bir muayenehane. Tüm çalışanları ile birlikte güleryüzlü, hasta memnuniyeti için uğraşan bir ekip. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Fulya Ç.

Hakan bey ile 10 aylık bir tedavi sürecimiz oldu. güleryüzlülüğü ve hasta yaklaşımı çok iyiydi çok memnun kaldım.. güvenerek dişlerinizi teslim edebilirsiniz :)

Tuğba E.

Daha önce başka bir yerde başarısız bir ortodontik tedavi gördüğüm için endişelerim vardı fakat hem bilgisi hem becerisiyle Hakan Bey harika bir hekim, çok memnun kaldım.

Hatice A.

Tedavim boyunca çalışanların hepsi güler yüzlü ve çok ilgili davrandılar.
Bütün çalışanlara ilgi,alakalarından dolayı çok teşekkür ederim
Herkese tavsiye ederim

Merve Y.

Hakan Bey tedavi süresince güler yüzü ve mesleki becerisi ile iyi ki tercih etmişim dediğim bir hekim. Her ay adım adım tedavideki gelişimi ve bir sonraki adımda neler yapacağımızı konustuk. Sıfır sorun ile tedavimi tamamladık ve her sorana kendisini tereddütsüz tavsiye ediyorum.

Osman P.

Hakan Hoca ve çalışma arkadaşlarının pozitif ve enerjik iletişimi sayesinde diş teli tedavi sürecim oldukça güzel geçti. Hem tedavi süreci hem de sonrasında hiçbir sıkıntı yaşamadım. Memnuniyet odaklı çalışma sistemleri için tüm ekibe teşekkür ederim.

Bilgilendirme Platformu

Dişlerinizin Nasıl Görüneceğini Görmek İster Misiniz?

Her sektörde olduğu gibi sağlık alanında da teknolojik gelişmeler her gün devam etmektedir. Bu durum hekim olarak bizlerin muayenehane akışını kolaylaştırmaktadır.

Devamını Oku
Ortodontik Problemlerin Oluşma Sebepleri

çocukluk çağında uzun süre kullanılan biberon, emzik ve parmak emme gibi alışkanlıklar, genetik faktörler ve kulak-burun- boğaz sorunları ortodontik problemlere yol açan sebepler arasındadır.

Devamını Oku
Ortodontik Tedaviden Sonrası

Retainerlar, ortodontik tedavi sonrasında dişlerinizin yeni pozisyonlarını koruma amacıyla kullanılmaktadır. Retainer uygulaması temel olarak iki çeşittir; sabit ve hareketli.

Devamını Oku
Ortodontik Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bizi tercih ederek başladığınız ve gülüşünüzü değiştirerek hayatınıza büyük değer katacağınız bu yolda tedavi sürecini sağlıklı şekilde sürdürebilmek adına size rehberlik edecek bu yazıyı kaleme aldım.

Devamını Oku
Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlamalı?

Geleneksel olarak, ortodontik tedavi sıklıkla erken gençlik yılları olan 11-14 yaş civarında başlanmakta olsa da ortodontik tedavi her yaşta bireylere güzel bir gülüş verebilmek için uygulanabilmektedir.

Devamını Oku
Sıkça Sorulan Sorular

S.S.S

Devamını Oku

İletişim

Soru, görüş ve öneri istekleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.

Adres

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Nilüfer sokak, A5/A blok Daire:4 34158 Bakırköy/İstanbul

İletişim formu