Çene Eklemi Tedavisi (TME Tedavisi)

Çene Eklemi Tedavisi (TME Tedavisi)

Çene Eklemi Tedavisi (TME Tedavisi)

Her hastalığın ve rahatsızlığın ilgili olduğu bir bilim dalı bulunmaktadır. Çene eklemi rahatsızlıklarının yani temporomandibular eklem sorunlarının teşhisi ve tedavisi için de muhakkak ilgi hekime danışılmalı ve çene eklemi tedavisi kapsamında sürece başlanmalıdır.

Çene eklemi bozuklukları genel olarak üst ile alt çeneyi birbirine bağlayan kasların ve de eklemlerin olması gibi çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Bu rahatsızlıkta en sık karşılaşılan belirti; kişilerin çiğneme hareketlerinde yaşadıkları kas ağrısı ve çıkan klik sesidir. 

Çene Eklemi Rahatsızlığı ve Belirtileri 

Çene eklemi tedavisi planlamasının yapılabilmesi için öncelikle rahatsızlığın ne olduğu, rahatsızlığına neden olan etkenin ne olduğu ortaya konmalıdır. Fakat tüm bunlar için ilk olarak rahatsızlık duyan kişilerin, bir ortodontiste muayene olması gerekmektedir.  

  • Gece uyurken diş sıkma 

  • Gece uykusunda diş gıcırdatma 

  • Çiğneme esnasında kaslarda ve eklemlerde hissedilen kas ağrısı 

  • Çeneden ses gelmesi 

  • Çenede kayma yaşanması 

  • Ağzın tam olarak açılamaması 

  • Yemek yerken rahatsızlık duyulması 

  • Konuşma esnasında ağrı hissedilmesi 

Tüm bu nedenler, çene ekleminde bir sorunun bulunduğuna işaret etmektedir. Bu sebeple, bu belirtilerin görülmesi durumunda kişi ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir.  

Çene Eklemi Sorunlarına Neden Olan Etmenler 

Çene eklemi rahatsızlıkları, doğuştan kaynaklanabileceği gibi sonradan da meydana gelebilmektedir. Çene eklemi sorunlarına yol açabilen etmenler kısaca şunlardır: 

  • Dişlerin sürekli olarak sıkılması 

  • Eksik dişler 

  • Ortodontik problemler 

  • Dişlerin gıcırdatılması 

  • Yaşanan üzüntü ve stres durumları 

  • Çeşitli diş hastalıkları 

  • Tek yönlü olarak çiğneme faaliyeti 

  • Travmaya bağlı olarak gelişen çeşitli yaralanmalar 

  • Uzun süre başın önde olduğu pozisyonlar ve duruşta bozukluk 

  • Tırnak yeme ya da sert cisimleri diş ile ısırma 

  • Genetik geçiş 

  • Romatizmal hastalıklar 

  • Enfeksiyon ve tümör oluşumu 

Tüm bu nedenler, kişilerin çene eklemlerinin rahatsızlanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple, yukarıda sayılmış olan her şeye dikkat edilmelidir ve yapılması zararlı olan şeyler kesinlikle yapılmamalıdır. 

Çene Eklemi Tedavisinde Uygulanan Tedaviler Nelerdir? 

Çene eklemi tedavisi kapsamında kişilere uygulanan tedaviler sorunun kaynağına göre çeşitlilik göstermektedir. Çünkü her rahatsızlığın çeşidi ve boyutu birbirinden farklıdır ve bununla birlikte her bir hastanın taşıdığı özellikler farklılıklar göstermektedir. 

Çene eklemi tedavilerinde öncelikli olarak tercih edilen; cerrahi operasyon gerektirmeden gerçekleştirilen apareyler ve medikal tedavi uygulamalarıdır. Ayrıca hekim tarafından sunulan diyet alışkanlıkları ile ilgili öneriler, mevcut eklem tedavisine olumlu katkı sağlamaktadır.  

Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilere, rahatsızlıklarının kaynağına bağlı olarak uygulanan tedavi yöntemlerinden biri özel olarak üretilen eklem splintidir

Çene eklemi tedavisi kapsamında başvurulan bir tedavi yöntemi de; kasların içerisine yapılan botoks (botox) enjeksiyondur. Bu yöntemin uygulanmasındaki amaç; aşırı fonksiyon gören çiğneme kaslarına bağlı olarak gelişen eklem rahatsızlıklarında, botulinum toksini sayesinde kaslarda aşırı kasılmanın ortadan kaldırılarak rahatlamanın sağlanmasıdır. 









Nuray A.

Çözüm odaklı, kaliteli, hijyenik bir ortam. İmplant ve Ortodonti tedavisi yaptırdım ve memnun kaldım. Düşünmeden gidebileceğiniz bir muayenehane. Tüm çalışanları ile birlikte güleryüzlü, hasta memnuniyeti için uğraşan bir ekip. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Fulya Ç.

Hakan bey ile 10 aylık bir tedavi sürecimiz oldu. güleryüzlülüğü ve hasta yaklaşımı çok iyiydi çok memnun kaldım.. güvenerek dişlerinizi teslim edebilirsiniz :)

Tuğba E.

Daha önce başka bir yerde başarısız bir ortodontik tedavi gördüğüm için endişelerim vardı fakat hem bilgisi hem becerisiyle Hakan Bey harika bir hekim, çok memnun kaldım.

Hatice A.

Tedavim boyunca çalışanların hepsi güler yüzlü ve çok ilgili davrandılar.
Bütün çalışanlara ilgi,alakalarından dolayı çok teşekkür ederim
Herkese tavsiye ederim

Merve Y.

Hakan Bey tedavi süresince güler yüzü ve mesleki becerisi ile iyi ki tercih etmişim dediğim bir hekim. Her ay adım adım tedavideki gelişimi ve bir sonraki adımda neler yapacağımızı konustuk. Sıfır sorun ile tedavimi tamamladık ve her sorana kendisini tereddütsüz tavsiye ediyorum.

Osman P.

Hakan Hoca ve çalışma arkadaşlarının pozitif ve enerjik iletişimi sayesinde diş teli tedavi sürecim oldukça güzel geçti. Hem tedavi süreci hem de sonrasında hiçbir sıkıntı yaşamadım. Memnuniyet odaklı çalışma sistemleri için tüm ekibe teşekkür ederim.

Bilgilendirme Platformu

Dişlerinizin Nasıl Görüneceğini Görmek İster Misiniz?

Her sektörde olduğu gibi sağlık alanında da teknolojik gelişmeler her gün devam etmektedir. Bu durum hekim olarak bizlerin muayenehane akışını kolaylaştırmaktadır.

Devamını Oku
Ortodontik Problemlerin Oluşma Sebepleri

çocukluk çağında uzun süre kullanılan biberon, emzik ve parmak emme gibi alışkanlıklar, genetik faktörler ve kulak-burun- boğaz sorunları ortodontik problemlere yol açan sebepler arasındadır.

Devamını Oku
Ortodontik Tedaviden Sonrası

Retainerlar, ortodontik tedavi sonrasında dişlerinizin yeni pozisyonlarını koruma amacıyla kullanılmaktadır. Retainer uygulaması temel olarak iki çeşittir; sabit ve hareketli.

Devamını Oku
Ortodontik Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bizi tercih ederek başladığınız ve gülüşünüzü değiştirerek hayatınıza büyük değer katacağınız bu yolda tedavi sürecini sağlıklı şekilde sürdürebilmek adına size rehberlik edecek bu yazıyı kaleme aldım.

Devamını Oku
Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlamalı?

Geleneksel olarak, ortodontik tedavi sıklıkla erken gençlik yılları olan 11-14 yaş civarında başlanmakta olsa da ortodontik tedavi her yaşta bireylere güzel bir gülüş verebilmek için uygulanabilmektedir.

Devamını Oku
Sıkça Sorulan Sorular

S.S.S

Devamını Oku

İletişim

Soru, görüş ve öneri istekleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.

Adres

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Nilüfer sokak, A5/A blok Daire:4 34158 Bakırköy/İstanbul

İletişim formu